Gipsy food festival


Na Facebooku nám napísala Mitzi zo Zedz-ma, či by sme nechceli pripraviť zopár rómskych jedál a zapojiť sa do Gipsy food festivalu 2014.
Rómske jedlo bolo pre nás až do tohto postu neznáme. Músíme sa priznať, že tak ako rómska história, aj ich jedlo je pre nás tabu. Rómske jedlá sú ako brožúra o živote týchto ľudí. Jedlá presne vykresľujú život Rómov počas uplynulých storočí. Ako ich charakterizovať? Sú jednoduché, skromnejšie na suroviny, ale zároveň výdatné. V podstate v každom jedle sa odráža život na okraji dedín, kde sa varilo na ohnisku v jednom hrnci. Najpreferovanejšie ingrediencie sú múka a zemiaky. Mäso nájdete v receptoch pomenej.  Pri niektorých som sa pozastavil a vybavili sa mi niektoré jedlá zo starej Uhorskej kuchyne. Boli si veľmi podobné, no tie rómske boli oveľa skromnejšie na živočíšne produkty ako maslo či mlieko. I napriek skromnosti je kuchyňa Rómov veľmi zaujímavá. Je silnou výpoveďou o živote, o prežití ale i užívaní si života.


V niektorej "Ázii" sme písali o tom, ako je pre nás dôležité vedieť o jedle viac, ako si len prečítať recept. Každá národná kuchyňa vypovedá o živote, histórii a fylozofii ľudí. Nakoľko je pre nás Rómska kuchyňa veľký otáznik, vybrali sme sa návštevu priamo k zdroju. Rodina Koledových žije v Banskej Štiavnici. Útulný dom a jeho priľahlú záhradu obetovali pre pomoc deťom. Jaro a Marika sú komunitní pracovníci, ktorí začali pracovať s deťmi zo Šobova.

Ako vravela Marika, Rómske jedlo má byť rýchle a lacné. Za ich národné jedlo, považujú Góju, no najčastejšie varia halušky. Tie robia na množstvo spôsobov. Rozmanité životné situácie tvorili rozmanité recepty. Použilo sa vždy to čo bolo a na čo boli peniaze. Jedlo je špecifické podľa regiónov. V Štiavnici sú halušky a v Detve placky. Varí sa výdatne, s láskou a rýchle. Rómovia to majú v krvi a tak ako aj život má mať tempo, tak aj varenie. S tým súvisí aj ich kočovníctvo. Nevydržia na jenom mieste, musia ísť, musia cítiť vietor a prírodu. Preto je aj kuchyňa rýchla. Nebyť uväznený na jednom mieste. Či je to kuchyňa, alebo fabrika.


Koledovci na Šobove založili materskú škôlku a komunitné centrum. Tu sa starali a vychovávali miestne deti aby neskončili na tom istom mieste, ako ich rodičia. No, takto to vyzeralo pred pár rokmi. Jara a Mariku prinútila lokálna malomeštiacka "moc" presunúť škôlku a centrum do svojho domu a záhrady. V záhrade postavil Jaro skúšobňu a tu hrá s detskou kapelou. Slovo obeta a zápal je tu na správnom mieste. Aby sa deti mohli naučiť hrať na nástroje, musel sa to najprv naučiť aj ich učiteľ. Niekto sa venuje klavíru a niekto bicím. Jaro pokrýval všetko a naraz. Marika študuje a aktívne sa venuje sociálnej praci. Jaro je multitalent, s množstvom optimizmu. Naše stretnutie bolo prvé a krátke na to, aby sme ich spoznali. Stretli sme skvelých ľudí s veľkým srdcom, oddaných svojej myšlienke. Stretli sme skvelých ľudí, ktorí si zaslúžia úctu za to, čo robia pre iných.



Kuľaša

Ingrediencie :
500g zemiakov
Cibuľa
Slanina
Hladká múka

Postup:
Očistené zemiaky nakrájame na malé kocky a varíme v osolenej vode do mäkka. Vody dávajte toľko, aby bola tesne nad zemiakmi. Po uvarení ich nescedíme, ani neodlievame škrobovú vodu. Priamo v nej roztlačíme zemiaky na kašu a zmes zahustíme hladkou múkou. Kocky slaniny necháme na panvici vytápať masť. Pridáme cibuľové krúžky a opekáme spolu so slaninou do hneda. Na tanier si naložíme zemiakovú kašu a pridáme masť so slaninou a cibuľou.


Chumer s bukami

Ingrediencie :
500g Kuracích pečienok
2 Cesnaky
Soľ
Čierne korenie
Zeleninový vývar
Masť ( bravčová alebo husacia )
Polohrubá muka
Vajce

Postup :
Halušky si pripravíme z múky, vody a vajíčka. Z mierne riedkeho cesta hádžeme malé kusky do vriacej vody. Necháme ich variť kým nevyplávu na hladinu. Uvarené halušky premiešame s lyžičkou masti. Pečienky si naporcujeme na menšie kusy, ktoré zprudka orestujeme na masti. Spolu s pečienkami pridáme aj na plátky pokrájaný cesnak. Pečienky podlejeme ich vývarom a dusíme do mäkka. Potom ako sa nám pripravia, zmiešame s nimi halušky. Pridáme nadrobno pokrájaný cesnak, čierne korenie a soľ.



Cigánske rezne

Ingrediencie :
Bravčová kotleta
Horčica
Tvrdý syr
Kyslé uhorky
Soľ
Čierne korenie
Hladká múka
Olej

Posutp:
Kotlety osolíme, ochutíme čiernym mletým korením a obalíme v múke. Na rozpáenom oleji ich prudko opečieme až do zlatohneda. Mäso si preložíme na pekáč aj s výpekom. Kým sa nám vyhreje rúra na 180 °C, potrieme vrchnú časť kotliet horčicou, nastrúhame na ňu uhorky a posypeme syrom. Dochutené rezne dáme zapiecť do rúry na 15 minút. K mäsu možeme podávať opečený chlieb, zemiakové pyré či halušky.

Divadlo na dvore Koledovcov






2 komentáre:

  1. Veľmi zaujímavý článok- páči sa mi, že idete až za recept! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujeme, je to naše krédo. Nerobiť receptár. Zaujíma nás viac a azda aj ostatných ;)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10